Ce este auditul financiar?
Auditul financiar cu noi presupune efectuarea unei analize, de către un specialist autorizat și independent, a performanțelor financiare pornind de la ceea ce reflectă conturile și sintezele contabile ale organizației dumneavoastră și certificarea transpunerii corecte în bilanțurile contabile a tranzacțiilor economice și a informațiilor financiar-contabile.
Auditul financiar presupune, în baza unor proceduri specifice (efectuate in baza Normelor Internaționale de Audit), emiterea unei opinii independente care confirmă, sau infirmă, respectarea unor cerințe prestabilite.
![](https://g4s-audit.ro/wp-content/uploads/2022/09/scott-graham-5fNmWej4tAA-unsplash-1024x683.jpg)
Care este scopul unui audit financiar?
Principalul scop al unui audit financiar constă în determinarea unei poziții financiare concrete. În același timp, în urma rezultatelor auditului se pot trage concluzii în privința investițiilor viitoare, altor
oportunități cât și relevarea calității controlului intern al organizației.
Auditorii lucrează cu o marjă minimă de eroare, cunoscută drept “prag de semnificație”. Această marjă variază în funcție de dimensiunea companiei și de rezultatele financiare ale acesteia.
Auditul financiar
cu noi
În efectuarea unui audit financiar, auditorii g4s-audit.ro vor examina toate informațiile financiare disponibile în compania dumneavoastră. Ei vor cerceta politicile contabile interne ale companiei și sistemele de gestiune. Se vor asigura de asemenea, că toate elementele anexate situațiilor financiare — bilanțul, contul de profit sau pierdere, tabloul de cash-flows — sunt clasificate corect, complete și încadrate în standardul de minimă eroare acceptată (prag de semnificație).
Prin Audit financiar urmărim obiectivele principale:
1. Determinarea unei poziții financiare complete și corecte în raport cu principiile de contabilitate general acceptate.
2. Evaluarea unei posibilități de fraudă în organizația în cauză.
3. Determinarea continuității activității organizației.
4. Identificarea modurilor în care compania își poate îmbunătăți structura.
Toate aceste obiective reprezintă oportunități prin care companiile își pot îmbunătăți business-ul.
Este necesar un audit financiar?
Orice tip de organizație poate opta pentru desfășurarea unui audit de tip financiar dacă deținătorii acestuia doresc asta. In Romania, potrivit prevederilor Ordinului 1802/2014, situațiile financiare anuale sau interimare ale entităților mijlocii și mari, precum și ale societăților/companiilor naționale, societăților cu capital integral sau majoritar de stat și regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai mulți auditori statutari sau firme de audit.
Sunt supuse, de asemenea, auditului entitățile care, la data bilanțului anual, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele 3 criterii:
a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;
c) numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Cum vă puteți pregăti pentru un audit financiar simplu?
Ideea unui audit extern este, de cele mai multe ori, puțin probabil să fie privită cu entuziasm. Auditorul trebuie sa parcurgă o mare parte din documentele și procesele din interiorul companiei, iar organizarea acestora poate fi, de cele mai multe ori, o sursă de stres în plus.
Totuși, acest proces nu trebuie să devină atât de solicitant, greoi și stresant. Implementarea unor simple măsuri de-a lungul anului, vă poate scuti de eventualele bătăi de cap suplimentare, în prag de audit financiar.
Executați reconcilieri pe tot parcursul anului
Amânarea reconcilierilor până în ultimul minut se va dovedi un mod sigur de a prelungi și complica procesul de audit. Pentru a evita asta, noi recomandăm ca departamentul financiar- contabil din compania dumneavoastră, să efectueze reconcilieri cel puțin o dată pe trimestru. Asta va înlătura orice eventuale complicații prematur, lăsându-vă destul timp la dispoziție pentru a le soluționa înainte de startul auditului.
Solicitați lista cu pregătiri necesare din timp
Cu puțin timp înaintea auditului, și la finalul anului financiar, organizația în cauză va primi o listă cu titlul PBC (prepared-by-client). Aceasta va detalia mare parte din documentația necesară pentru proces, și de cel mai probabil va fi destul de extinsă.
În mod obișnuit va include cereri pentru balanța de verificare, extrasele de cont și fișe de inventariere împreună cu multe alte elemente care pot consuma destul de mult timp. Prin solicitarea listei PBC în avans, veți avea destul timp la dispoziție pentru a procura documentele, și a le avea la îndemână atunci când devin necesare.
Pune întrebări: nu lăsa nimic la voia întâmplării
Îndată ce ați obținut lista PBC de la auditor, aceasta trebuie examinată pentru a vă asigura că înțelegeți tot ceea ce se cere de la compania dumneavoastră. În cazul în care aveți nelămuriri, consultați și întrebați auditorul atribuit, care va clarifica orice problemă. Acest proces vă poate scuti de eventuale complicații pe ultima sută de metri, și poate contribui la o derulare mai eficientă a auditului financiar.
Digitalizarea, garanția eficienței
Datorită soft-urilor care îndeplinesc roluri de contabilitate și facturare, e acum mai simplu pentru companii să își documenteze și categorizeze documentele necesare unui audit. Mare parte din întregul proces poate fi automatizat, fapt care facilitează și scade nivelul de efort pe care echipa de contabilitate e nevoită să-l depună.
Alternativ, documentele fizice pot fi scanate și încărcate pe un server de tip cloud.
Această practică crește nivelul de accesibilitate către documente, în detrimentul căutării prin sertarele cu dosare, la final de an financiar. Avantajele g4s-audit.ro sunt softurile dedicate performante pe care le folosim, ce permit analiza volumelor mari de date din fișiere pe care majoritatea softurile de gestiune le pot genera.